VVD eist opheldering over Duyvendak

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil dat GroenLinks volledige openheid geeft over het inbrekersverleden van Kamerlid Wijnand Duyvendak. Dat heeft VVD-Kamerlid Edith Schippers aan Elsevier.nl laten weten. 

GroenLinks maakte gisteren bekend dat het al lang op de hoogte was van het feit dat Duyvendak in 1985 had ingebroken bij het ministerie van Economische Zaken.  Met deze politiek-getinte inbraak maakte Duyvendak en zijn nog altijd onbekende handlangers plannen buit om kerncentrales te bouwen. 

De documenten werden vervolgens geopenbaard waardoor toenmalig minister Gijs van Aardenne (VVD) in het nauw werd gedreven. VVD-Kamerlid Schippers vindt het onbestaanbaar dat GroenLinks kennelijk al jaren op de hoogte is van Duyvendaks betrokkenheid, zonder dat gemeld te hebben: ''Het is een zeer kwalijke zaak dat de partijtop al jaren volledig op de hoogte was.'' Want als de partij er van wist toen Duyvendak in 2002 namens GroenLinks de Tweede Kamer betrad, heeft de partij verzaakt een misdaad te melden.

Schippers: ''Normaal gesproken bemoei ik me niet met andere partijen, maar nu wil ik toch graag weten wat de partij precies weet over de actie van Duyvendak. Ik vind de gang van zaken vooral opvallend omdat de partij normaal gesproken altijd de maat neemt van anderen, maar het nu zelf laat afweten.''

Toen het nieuws over Duyvendaks betrokkenheid bij de inbraak deze week bekend werd, weigerde GroenLinks in eerste instantie iets te zeggen tot 20 augustus, de dag van de presentatie van het boek ‘Klimaatactivist in de politiek’. In dat boek beschrijft Duyvendak de roof van de kerncentraleplannen uit het ministerie. Na politieke ophef van andere partijen, kwam GroenLinks gisteren toch met een uitgebreide verklaring en liet het weten achter Duyvendak te blijven staan.

Dat Duyvendak ooit ingebroken had, was trouwens al langer bekend. Maar dat betrof een inbraak die hij namens de antimilitaristische actiegroep Onkruit in 1984 pleegde. Toen stal hij uit een militair complex in Dubbeldam geheime documenten van de militaire  Inlichtingendienst. Daarvoor heeft hij zes weken in de cel gezeten.

Link: De officiële verklaring van Femke Halsema, Duyvendak zelf en partijvoorzitter Henk Nijhof over de affaire.