Wachttijden creche 4 jaar

Wie in een vinexwijk woont, zwanger is of wil worden en na de geboorte van de kleine weer wil gaan werken, kan maar beter meteen kinderopvang regelen. Voor ouders in vinexwijken is het namelijk vrijwel onmogelijk geworden om nog kinderopvang te regelen. De vraag naar opvang is vele malen groter dan het aanbod door geboorte-explosies, maar er zijn slechts weinig ondernemers in de kinderopvang die durven te investeren.

Steeds vaker komen wachtlijsten van vier jaar voor het kinderdagverblijf voor. Met name in kinderrijke buurten in onder andere Leidsche Rijn, Almere en de wijk Zuiderburen in Leeuwarden is het bijna onmogelijk kinderopvang te vinden.
Volgens Ben Schnieders van de Branchevereniging voor Ondernemers in de Kinderopvang is het tekort aan kinderopvang ontstaan door het politieke klimaat. "In nieuwbouwwijken moet alles van de grond af opgebouwd worden met hoge aanloop- en investeringskosten. En dat terwijl het kabinet stelt de eigen bijdrage van de ouders te willen verhogen en de vergoeding te bevriezen of te verlagen. Ondernemers zijn bang dat daardoor straks de vraag minder wordt."

Gjalt Jellesma van Boink, Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, zegt dat het probleem ligt bij het gebrek aan visie van de ondernemers. "Een nieuwbouwwijk wordt gekenmerkt door een hoos aan kinderen, waarna het weer wat terugzakt en er minder vraag is naar kinderopvang. Ondernemers zijn vooral bang voor die periode, waardoor ze nu de gok niet wagen. Waarom experimenteren ze niet meer met tijdelijke kinderopvangcentra die daarna opgaan in bijvoorbeeld buitenschoolse opvang?"

Volgens het ministerie van Onderwijs stonden er begin dit jaar 23.100 kinderen op de wachtlijsten voor de kinderopvang. Deze wachtlijsten moesten verkort worden, waarvoor 29 miljoen euro beschikbaar gesteld werd. Volgens verschillende organisaties zijn de problemen rond de kinderopvang echter niets verbeterd, juist alleen verergerd.