SP wil serieuzere aanpak cybercrime

Internetcriminaliteit wordt niet serieus genoeg aangepakt. Dat vindt althans SP-Kamerlid Arda Gerkens. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) gaf in antwoord op haar Kamervragen toe dat de zaak rond de gehackte chatsessie van Máxima en Willem-Alexander voor hun huwelijk in 2002 te weinig prioriteit heeft gekregen. "Wat betreft het vervolgen van cybercrime, hebben we de boel in Nederland nog niet op orde", stelt Gerkens vanmiddag.

De twee overgebleven verdachten in de zaak van de chatsessie zijn uiteindelijk niet vervolgd, omdat de zaak te lang liep. Het landelijk parket begon in 2002 een onderzoek naar de sabotage. Doordat de zaak zo veel tijd in beslag nam, verklaarde de rechtbank het OM in mei van dit jaar niet-ontvankelijk.

Gerkens heeft het idee dat internetcriminaliteit als geintje wordt gezien. Ze betreurt het dat het belang van vervolging niet wordt ingezien. "Als je zo'n duidelijk verhaal niet vervolgt, wat voor signaal geef je dan af?"

"Cybercrime is een van de speerpunten van het Openbaar Minsterie", reageert een woordvoerder van het landelijk parket. "Dus ik denk dat dat nu niet meer geldt, het heeft de aandacht." De top van het OM had na het afbreken van de zaak de hand al in eigen boezem gestoken.