Homofestival Gay Pride in Amsterdam afgesloten

Met een groot slotfeest bij de Stopera in Amsterdam is vanavond de dertiende editie van homofestival Gay Pride afgesloten. Na optredens van de zangeressen Tara McDonald en CeCe Peniston zit het feest er voor de vele bezoekers officieel op.

Grootste publiekstrekker van het festival was als altijd de botenparade van gisteren. Volgens organisator ProGay kwamen op de optocht van tachtig boten met daarop veel excentriek uitgedoste homo's en lesbiennes ruim een half miljoen belangstellenden af, een record.

Voorzitter Frank van Dalen van ProGay is erg tevreden over hoe het festival, dat een week duurde, verliep. "Het is een ongekend succes geworden. Alle feesten waren van begin tot eind bomvol, we hebben meer bezoekers getrokken dan ooit en alle prominenten waren laaiend enthousiast."

Van Dalen kondigde alvast aan het festival in 2009 nog grootser te willen aanpakken. "We willen volgend jaar meer doelgroepen bij de Gay Pride gaan betrekken: ouderen, verstandelijk gehandicapten en allochtonen bijvoorbeeld. Het moet nog meer een feest van iedereen worden."

Hoewel het homofestival vorig jaar nog ontsierd werd door enkele geweldsincidenten, is het festijn volgens de politie dit jaar zonder problemen verlopen.