Plasterk: hele kabinet steunt Gay Pride

Ook al beperkt de kabinetsdeelname aan de Canal Parade zich vandaag tot leden van de PvdA, het hele kabinet staat achter de botenoptocht waarmee de homo-emancipatie wordt gevierd.'Ik vaar met de boot mee namens het hele kabinet', zei Ronald Plasterk gisteren.

Plasterk, in het kabinet verantwoordelijk voor homobeleid, is de eerste minister ooit die aankondigde mee te varen met de optocht tijdens Gay Pride. Later sloot zijn collega van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zich bij hem aan. Ook de staatssecretarissen van Onderwijs en van Europese Zaken, Sharon Dijksma en Frans Timmermans (beiden PvdA), varen mee op de boot van Plasterks ministerie. Hun partijgenoot Bert Koenders, die minister voor Ontwikkelingssamenwerking is, was gisteren de vijfde bewindspersoon die besloot mee te varen.

Bewindslieden van de christelijke coalitiepartijen CDA en ChristenUnie ontbreken, maar daar moet volgens Plasterk niets achter worden gezocht. 'Dat ik meevaar, is echt bedoeld om de steun van de hele regering te betuigen aan Gay Pride.' Plasterk noemt het 'hartstikke goed' dat er wel een boot met christelijke homo's meevaart. Dat is ook voor het eerst in de geschiedenis van Gay Pride.

De suggestie dat een minister niet thuishoort op de extravagante botenparade, die vooral bekendstaat om het vele mannelijk naakt, wijst Plasterk van de hand. 'Het is een vooroordeel dat er altijd kleren uit zouden moeten. Ik weet wel dat er een soort carnavalssfeer hangt, maar er vaart ook al jaren een boot van een bank mee, met allemaal dames en heren in keurig grijs.' Plasterk wil het vooroordeel wegnemen dat deelnemers aan Gay Pride 'er altijd moeten uitzien als de Village People'. 'Het mag wel, maar het hoeft niet.'

Zie ook: Roze storm door kerk, jeugdsoos en bedrijf