General Motors verliest 15,5 miljard

 In het tweede kwartaal van dit jaar heeft de Amerikaanse autofabrikant General Motors een verlies geleden van maar liefst 15,5 miljard dollar. De eigenaar van merken als Chevrolet, Opel, Daewoo, Saab en Hummer boekte vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog een winst van 891 miljoen dollar. De omzet daalde met 18 procent naar 38 miljard dollar.

Het verlies werd onder andere veroorzaakt door fors teruglopende autoverkopen, herstructureringen en aan leningen gerelateerde afboekingen. General Motors wil meer kleine auto's gaan produceren, nu benzineslurpende wagens vanwege de hoge brandstofprijzen minder in trek zijn. Het bedrijf zit midden in een herstructurering waarbij tienduizenden banen verdwijnen. Verder wordt het dividend tijdelijk geschrapt en worden mogelijk een aantal automerken verkocht.

Per aandeel kwam het verlies in het afgelopen kwartaal uit op ruim 27 dollar. Dat is een stuk meer dan de huidige prijs van een enkel waardepapiertje van 'GM' (een tientje). Vanwege angst voor een faillissement verloor het aandeel General Motors in de afgelopen negen maanden driekwart van zijn waarde, om op het laagste niveau sinds 1954 te belanden. 

Aandeel General Motors
Aandeel General Motors, 1970 tot nu