Oudste mop blijkt al 4000 jaar oud

Onderzoekers van de Universiteit van Wolverhampton hebben ontdekt dat de oudste mop al vierduizend jaar oud blijkt te zijn. En dit is geen mop over Sam en Moos, maar een van de Soemeriërs, een volk dat rond 1900 voor Christus leefde in het huidige zuiden van Irak. De grap zorgde destijds voor vele schaterlachen.

"Wat is er sinds mensenheugenis nog nooit gebeurd? Een jonge vrouw liet geen wind in de schoot van haar man", zo luidt ongeveer de tekst van deze mop. Deze bak neemt de eerste plek in als het gaat om oude grappen.

De mop die gaat voor zilver, stamt uit het jaar 1600 voor Christus. De uit Egypte afkomstige mop gaat ongeveer zo: "Hoe kun je een farao, die zich verveelt, vermaken? Vaar met een bootlading jonge vrouwen, slechts gekleed in visnetten, de Nijl op en zeg tegen de farao dat het tijd is om te gaan vissen."

De oudste Britse grap, het thuisland van de universiteit, komt nieteens in de top tien voor. De ongeveer duizend jaar oude grap gaat zo: "Wat hangt er aan het dijbeen van een man en wil in het gat gestoken worden waar hij al zo vaak in gestoken is? Antwoord: een sleutel." Ook toen al bleken de Britten meesters in platte, dubbelzinnige humor.

Hoe groot de baard van de mop ook is, volgens een woordvoerder van de universiteit komen alle moppen een ding overeen. Ze zijn taboedoorbrekend en zijn in mindere mate rebels. Ook moppen die gaan over seks, plas en poep deden het destijds al goed. Ook nu nog zijn dit de populairste moppen.

Ook eens lachen om een mop met een langere baard dan die van Sinterklaas? De lijst met stokoude moppen kun je hier bekijken.