Kustwacht: Stop met gebruik ufo-ballonnen

Het Kustwachtcentrum verzoekt feestvierders en strandtenten geen vuurpijlen en zogenoemde ufo-ballonnen meer te gebruiken. De pijlen en ballonnen worden soms voor noodsignalen van boten aangezien. Na een melding rukt de kustwacht altijd met een of meerdere boten uit en deze zomer gebeurde dat al enkele keren voor niets. Dat laat het in Den Helder gevestigde Kustwachtcentrum vanmiddag weten.

Gisteren zette de kustwacht twee keer vergeefs boten in bij Texel. Eerder kwamen drie meldingen binnen over lichtsignalen ter hoogte van Scheveningen waarbij het om ufo-ballonnen en vuurpijlen bleek te gaan. Voor het Kustwachtcentrum, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de reddingsbrigades is de maat nu vol. "Uitrukken is erg duur en bovendien kan het gebeuren dat we dan bij een echt noodgeval niet paraat staan", zegt een woordvoerder van het Kustwachtcentrum.

Ufo-ballonnen (Thaise geluksballonnen) zijn volgens een fabrikant niet-ontvlambare, rijstpapieren ballonnen met onderin een stuk in paraffine gedoopt karton. Door de opstijgende warmte kan de ballon een stuk door de lucht zweven en vervolgens vanzelf weer landen. De lichtgevende ballonnen worden regelmatig verward met ufo's.