Mediterrane mensen steeds dikker

Ook in de landen rond de Middellandse Zee kampen steeds meer mensen met overgewicht. Het gezonde, traditionele dieet van olijfolie, veel vis en groenten, wordt steeds vaker ingeruild voor de veel vettere snelle hap. Dat zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vandaag in een rapport.

In landen als Griekenland, Italië en Spanje is de gemiddelde calorie-inname per dag in veertig jaar tot 2002 zelfs sneller gestegen dan in de rest van Europa. Griekenland heeft van alle EU-landen het hoogste percentage mensen met overwicht: 75 procent. Italië, waar ruim de helft te dik is, scoort eveneens hoog.

Ook in Mediterrane landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten is het traditionele eetpatroon, gebaseerd op weinig consumptie van dierlijke eiwitten en vet, de afgelopen jaren sterk veranderd. 'Te vet, te zout en te zoet', beschrijft de auteur van het rapport, Josef Schimdhuber, het huidige menu in de landen rond de Middellandse Zee.

De verandering van eetgewoonten schrijft hij grotendeels toe aan de gestegen inkomens en daaruit voortvloeiende ontwikkelingen, zoals de opkomst van de supermarkt en het fastfoodrestaurant, in een tijd waarin mensen minder bewegen en juist met veel minder calorieën toekunnen.