Onderzoek naar dreigende tbs'er

De Inspectie voor de Sanctietoepassing moet onderzoek doen naar de tbs'er die zaterdag tijdens zijn verlof zijn vriendin en schoonouders bedreigde en mishandelde. Dat laat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) vanmiddag weten.

De inspectie deed al onderzoek naar vermeende wantoestanden bij tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. In mei werd dat onderzoek ingesteld na klachten van bewaarders over hun veiligheid. Bij dat onderzoek moet nu ook het incident met de 38-jarige tbs'er worden betrokken, die daar onder behandeling was.

De tbs'er werd tijdens zijn weekendverlof aangehouden in de woning van de schoonouders in Enschede. De man heeft volgens het Openbaar Ministerie eerst ruzie gehad met zijn vriendin en de inboedel van haar woning vernield. Daarna zou hij haar ouders hebben mishandeld toen zij probeerden weg te komen uit hun woning.

Hirsch Ballin laat weten het voorval als ernstig te beschouwen. Uit het onderzoek moet blijken of alles naar behoren is gegaan en 'of er lessen voor de toekomst uit kunnen worden getrokken', zo laat hij via een woordvoerder weten.

De rechter-commissaris in Almelo heeft vandaag bepaald dat de man in de cel moet blijven en voorlopig niet teruggaat naar de inrichting. Onbekend is waarvoor de man tbs opgelegd heeft gekregen.