OPEC: prijs vat olie kan naar $78

De olieprijs kan dalen tot minder dan 80 dollar per vat, als de Amerikaanse dollar zich zou herstellen en de bezorgdheid over productieverstoringen bij grote olieproducerende landen wegijlt. Dat zegt de voorzitter van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) Chakib Khelil vandaag.

"Als de dollar blijft herstellen en de politieke situatie (rond Iran) verbetert, zal de olieprijs dalen tot circa $78", aldus Khelil tegen verslaggevers in Jakarta. De huidige niveaus van de olieprijs, die momenteel rond $125 staat en enkele weken geleden zelfs tot boven $140 steeg, noemde Khelil "abnormaal", zonder dit verder toe te lichten.

De huidige prijsniveaus zijn zowel voor olieproducenten als voor consumenten niet goed, aldus de OPEC-voorzitter, die daaraan toevoegde dat het aanbod van olie in de markt momenteel goed is. "Er is een evenwicht in de markt. Ik zou zeggen dat de voorraden op een goed niveau staan, zonder dat er een verstoring van de vraag is geweest".

Volgens Khelil is de huidige olieprijs niet veroorzaakt door het mechanisme van vraag en aanbod, maar door andere factoren, waaronder de lage koers van de dollar. "We kunnen veranderingen van $20 in twee of drie dagen niet alleen verklaren uit vraag en aanbod", zei de OPEC-topman. Vandaag rond 12.00 uur stond de oliefuture in New York $0,35 hoger op $125,08.