Tunnels A73 vanaf vrijdag dicht

De twee tunnels van de A73 gaan vrijdag voor twee weken dicht. Tijdens de sluiting, die minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) al eerder had aangekondigd maar waarvan de aanvangsdatum nog onbekend was, wordt vooral aan het snelheidsdetectiesysteem gesleuteld. Na 18 augustus gelden weer de reguliere sluitingen van vrijdagavond tot maandagochtend, meldt Rijkswaterstaat maandag.

De werkzaamheden aan het detectiesysteem kunnen volgens Rijkswaterstaat alleen worden uitgevoerd als de geplaagde tunnels 'in rust' zijn. Het systeem, dat verkeersgevaarlijke situaties als langzaam rijdende voertuigen of afgevallen ladingen snel in beeld brengt, wordt in de twee weken geïnstalleerd en getest.

EVO, de belangenbehartiger van vervoersbedrijven, riep Rijkswaterstaat eind vorige maand nog op een zomersluiting te voorkomen. De economische schade zou te groot zijn. Eurlings besloot echter dat de tunnels wel twee weken dicht mogen, omdat anders de werkzaamheden niet medio september afgerond kunnen worden.

De tunnels bij Roermond en Swalmen kampen sinds de gedeeltelijke opening in februari voortdurend met technische storingen. Rijkswaterstaat besloot in april de tunnels in de weekeinden dicht te houden om de veiligheidssystemen in orde te maken.