Hirsi Ali mag getuigen laten horen

Een verzoek van Ayaan Hirsi Ali tot het houden van een getuigenverhoor is toegewezen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bekendgemaakt. Het oud-Kamerlid voor de VVD hoopt met een juridische procedure aan te tonen dat de staat verantwoordelijk is voor haar beveiliging in binnen- en buitenland. Hirsi Ali stelt dat dit haar is toegezegd.

De Haagse rechtbank laat weten dat de rechter-commissaris in eerste instantie maximaal vijf getuigen gaat horen. Hirsi Ali verzocht de rechtbank eind mei tot een verhoor van acht getuigen. Met behulp van de getuigenissen zou ze een procedure kunnen beginnen tegen de staat. De verhoren vinden naar verwachting in het najaar plaats, op twee achtereenvolgende dagen.

Onder anderen oud-vicepremier Gerrit Zalm (VVD) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra zouden op de lijst staan, maar Hirsi Ali's woordvoerder wilde dat destijds niet bevestigen. Maandag is zij niet bereikbaar voor commentaar. Ook Hirsi Ali's advocaat Britta Böhler is vooralsnog onbereikbaar.

De rechtbank in Den Haag geeft de namen niet prijs. Als Hirsi Ali na het verhoor van de vijf getuigen de overige drie alsnog wil oproepen, dan moet ze bij de rechter-commissaris een schriftelijke motivatie indienen.

Hirsi Ali woont en werkt sinds 2006 in de Verenigde Staten. De in Somalië geboren Nederlandse verliet Nederland na een conflict met de regering over informatie die ze veertien jaar eerder bij aankomst had verstrekt. De Amerikaanse overheid rekent het niet tot haar taak om voor beveiliging te zorgen en de Nederlandse regering wil de beveiliging alleen op eigen bodem betalen. Sinds oktober moet Hirsi Ali daarom zelf voor de kosten opdraaien. In februari vroeg ze de Europese Unie nog om bescherming.