Helft eerstgeboren heeft ongehuwde moeder

De helft van alle eerstgeborenen in 2007 heeft een ongetrouwde moeder. Van alle kinderen werd veertig procent buiten het huwelijk geboren. In 1990 had een op de tien pasgeboren baby's een ongehuwde moeder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

Vorig jaar werden 181 duizend kinderen geboren. Daarvan kwamen ruim zeventigduizend buiten het huwelijk ter wereld. Steeds minder ouders zien in de komst van hun eerste kind een reden om te trouwen.

Vooral vrouwen die voor hun twintigste hun eerste kind krijgen, zijn niet getrouwd. Vorig jaar ging het om negen van de tien moeders. Begin jaren negentig was veertig procent ongetrouwd. Van de vrouwen die pas na hun 35e moeder worden, is ruim vijftig procent niet getrouwd.

Nederland neemt ondanks de stijging van het aantal kinderen met ongehuwde ouders een middenpositie in ten opzichte van andere Europese landen. Vooral in Scandinavische landen worden veel kinderen buiten het huwelijk geboren. Ruim de helft van alle baby's heeft daar ongetrouwde ouders. In landen als Italië en Griekenland gaat het om minder dan twintig procent.