VVD: Bussemaker onbeschoft in de weer

De uitspraken van staatssecretaris Jet Bussemaker over de Amerikaanse president George Bush en diens mogelijke opvolger John McCain zijn bij de VVD kompleet in het verkeerde keelgat geschoten. De boze liberalen eisen dat de premier Bussemaker op het matje roept.

De PvdA-bewindsvrouw zei afgelopen weekend dat het ''een grote ramp'' zou zijn als McCain de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen. Verder stelde de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat ze ''schoon genoeg'' heeft van het beleid van Bush. McCains rivaal Barack Obama wordt door haar juist bewonderd ''omdat hij een enorme kracht heeft om mensen aan te spreken en 'het nieuwe Amerika' laat zien.'' Ze benadrukte wel dat dit geen kabinetsstandpunt is, maar een persoonlijke mening.

Volgens de VVD heeft Bussemaker Nederland ''schade toegebracht'' met haar uitlatingen. "Het is slecht voor Nederland om de mogelijk volgende Amerikaanse president als een ramp af te schilderen", aldus VVD-Kamerlid Hans Van Baalen vandaag in De Telegraaf. Zijn partij vindt dat de PvdA'ster haar verontschuldigingen moeten aanbieden aan de Amerikaanse tijdelijk zaakgelastigde in Den Haag.

Van Baalen zegt verder dat senator en oorlogsveteraan John McCain in zijn politieke en persoonlijke leven ''meer moed getoond heeft dan mevrouw Bussemaker ooit zal tonen''.