Eigenaar veerboot Egypte vrijgesproken

Twee jaar geleden kwamen bij een veerbootramp in Egypte meer dan 1.000 mensen om het leven. De veerboot zonk nadat er brand was uitgebroken op het autodek. Een rechtbank in het land heeft de eigenaar nu vrijgesproken van nalatigheid. Nabestaanden hebben vol ongeloof en verbijstering gereageerd.

De eigenaar van de boot, Mamdouh Ismael, is een voormalig senator in Egypte. De overheid wordt er van beschuldigd hem een hand boven het hoofd te houden. Eerder werd wel zijn politieke onschendbaarheid opgeheven zodat er een parlementair onderzoek kon worden uitgevoerd naar zijn handelen. Er werd toen vastgesteld dat Ismael de regels niet had nageleefd en dat veiligheidspapieren waren vervalst.

Naar aanleiding van het parlementair onderzoek werd vastgesteld dat de samenwerking tussen de rederij en de dienst maritieme veiligheid te wensen overliet. Ismael moest wel al 36 miljoen euro aan smartengeld uitkeren aan de nabestaanden. Hij werd niet veroordeeld tot een celstraf omdat niet kan worden bewezen dat de slachtoffers zijn omgekomen als gevolg van een te late reddingsactie.

Uiteindelijk is alleen de kapitein van het schip veroordeeld. Hij moet een half jaar de gevangenis in. Medewerkers van de rederij en het havenbestuur werden vrijgesproken. De advocaten van de slachtoffers en het OM gaan in hoger beroep.