Homotoeristen krijgen aanlooppunt in Amsterdam

Homoseksuele toeristen in Amsterdam met vragen over homoseksualiteit in de hoofdstad kunnen voortaan terecht bij een speciaal aanlooppunt. Ook als ze in de problemen zitten zijn ze daar welkom. Vanaf morgen is het informatiepunt geopend in een cadeauwinkel in het centrum.

Uit onderzoek van initiatiefnemer Stichting Pro Gay zou zijn gebleken dat onder homotoeristen een behoefte bestaat voor een dergelijk aanlooppunt. Verder zouden homo's moeite hebben naar de politie te stappen als ze zich niet veilig voelen. Het Gay Tourist Information Centre (GAYtic) wil deze toeristen bijstaan.

Een 34-jarige Ier raakte vorig jaar tijdens de Gay Pride zwaargewond nadat hij met een zwaar voorwerp was geslagen. Twee jaar eerder werd de Amerikaanse homoactivist Chris Crain op Koninginnedag in elkaar geslagen omdat hij hand in hand met zijn vriend over straat liep.

Het GAYtic werkt samen met het Amsterdam Tourist & Conference Board. De informatiebalie is gevestigd in een winkel in de Spuistraat en wordt geopend door de voorzitter van Stichting Pro Gay Frank van Dalen.

De hoofdstad staat dinsdag tot en met zondag in het teken van de Gay Pride. Zaterdag gaan tijdens de Canal Parade tachtig boten te water. Ze varen door de Prinsengracht naar de Amstel. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen vaart zaterdag voor het eerst mee met de Canal Parade. Emancipatieminister Ronald Plasterk (PvdA) vaart ook mee in een eigen boot.