Zuurstoffles mogelijk oorzaak Qantas-gat

Het gat in de romp van een toestel van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas afgelopen vrijdag is mogelijk veroorzaakt doordat een fles met zuurstof explodeerde. Dat heeft een woordvoerder van de Australische luchtveiligheidsdienst vandaag laten weten.

De Boeing 747 van Qantas was onderweg van Londen naar Melbourne toen de inzittenden een luide knal hoorden en de druk aan boord wegviel. Het toestel verloor in korte tijd ongeveer 6 kilometer hoogte en moest een noodlanding maken op het vliegveld van de Filippijnse hoofdstad Manila.

Daar bleek dat een deel van de romp van het toestel was weggeslagen. Op de plek van het gat bevonden zich twee cilinders met zuurstof, zei de woordvoerder. In noodgevallen moeten die flessen de mensen in de cockpit van het toestel van zuurstof voorzien.

Passagiers zeiden zondag in Australische media dat sommige zuurstofmaskers in het toestel niet werkten. Andere maskers zouden überhaupt niet tevoorschijn zijn gekomen. Een vrouwelijke inzittende moest haar mondkap naar eigen zeggen met twee mede-reizigers delen.