Dodental aanslagen India loopt op

Het dodental door een serie bomaanslagen in de Indiase stad Ahmadabad is opgelopen tot zeker 45. Ruim 160 mensen liggen nog gewond in het ziekenhuis, meldde het Indiase persbureau Press Trust of India vandaag.

Het centrum van Ahmadabad werd gisteravondopgeschrikt door zestien explosies. De meeste bommen waren verborgen in dozen en fietstassen. Twee ontploffingen waren bij noodhospitalen waar slachtoffers van de eerste explosies werden behandeld.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door een beweging die zich de Indiase Mujahideen noemt. In een e-mail aan Indiase media zegt de relatief onbekende groepering met de aanslagen wraak te willen nemen voor "onrecht tegen de moslims van Gujarat".

Ahmadabad is de hoofdstad van de westelijke staat Gujarat, waar bij rellen tussen hindoes en moslims in 2002 zeker 2500 doden vielen. De meeste slachtoffers toen waren moslims.

De Indiase Mujahideen claimden enkele maanden geleden ook een reeks aanslagen in de stad Jaipur in de aangrenzende staat Rajasthan. Daarbij vielen zeker 63 doden en ongeveer tweehonderd gewonden.

Vrijdag ontploften al zes bommen in de IT-hoofdstad van India, Bangalore. Hierbij vielen een dode en zes gewonden. Deze aanslagen zijn niet opgeëist, maar volgens de Indiase politie gebruikten de daders dezelfde soort explosieven als in Ahmadabad.