'Nederlands bedrijf manipuleerde oliemarkt'

De Amerikaanse beurstoezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) beschuldigt het Nederlandse handelshuis Optiver van manipulatie van de oliemarkt in de VS. De toezichthouder zegt dat het bedrijf ongeveer één miljoen dollar heeft verdiend aan het illegaal beïnvloeden van de olieprijs.

Dit deed Optiver door op het einde van een handelsdag een grote positie op te bouwen in termijncontracten en deze positie net voor het slot weer te elimineren. Deze transacties vonden plaats in maart 2007. De CFTC is in het bezit van telefoongesprekken tussen handelaren van Optiver waaruit het misbruik zou blijken (beluister de fragmenten op de site van de CFTC, aan de rechterkant).

De hoge olie- en benzineprijzen zouden onder andere het gevolg zijn van speculatie. Waakhond CFTC ligt in Amerika onder vuur, omdat het te weinig zou doen om manipulatie aan te pakken. Doordat de Amerikaanse consument de gestegen prijzen nu in de portemonnee voelt, is de kwestie plotseling actueel geworden. Optiver is het eerste bedrijf dat door de CFTC wordt aangeklaagd voor manipulatie van de grondstoffenmarkt.

Over enkele dagen stemt de Amerikaanse senaat over een wet die de CFTC de mogelijkheid moet geven oliespeculatie te limiteren. De toezichthouder zelf is van mening dat de stijging van de olieprijs vooral wordt veroorzaakt door een fundamentele verandering van vraag en aanbod, maar benadrukt dat de aanklacht tegen Optiver geen politiek motief heeft.

Met dank aan pberends voor de submit.