SP: Cohen moet meteen terugkomen

De Amsterdamse raadsfractie van de Socialistische Partij (SP) eist dat burgemeester Job Cohen onmiddellijk terugkeert van vakantie. Gisteren werd bekend dat het voltallige college van burgemeester en wethouders van Amsterdam tot en met maandag tegelijkertijd op vakantie is.  Raadslid Eric van der Burg, fractievoorzitter van oppositiepartij VVD, treedt zolang op als loco-burgemeester.

Volgens de SP kan dat volgens de Gemeentewet wel, maar alléén met instemming van de rest van de raad. Die is volgens de socialisten echter niets gevraagd. De SP vraagt zich dan ook af of Van den Burgs besluiten wel rechtsgeldig zijn. De VVD'er liet deze week twee keer een winkel sluiten omdat er drugs waren gevonden. Begin deze week betrof dat een belwinkel en gisteren posterwinkel De Lach (volgens buurtbewoners de oudste coffeeshop van Amsterdam) waar tweeënhalve kilogram hasjiesj werd aangetroffen.

Vanmiddag gaat de SP op De Dam protesteren tegen de afwezigheid van het gemeentebestuur. "Met alle respect voor Eric van der Burg, kennelijk vindt het college dat elke willekeurige trekpop onze hoofdstad wel even een weekje kan besturen", aldus SP-raadslid Laurens Ivens tegenover AT5.