SP en VVD eisen uitleg over banenverlies politie

De SP vindt het 'totaal onverantwoord' om nu op de agenten te bezuinigingen.

De SP en de VVD eisen opheldering van het kabinet over de vrees bij politievakbond ACP dat duizend banen op de tocht staan als gevolg van bezuinigingen. De SP noemt het 'totaal onverantwoord' om nu op de agenten te bezuinigingen en vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) haar belofte breekt. De VVD noemt het verdwijnen van agenten op straat 'onbestaanbaar'.

De ACP schat op basis van een rondgang langs de korpsen dat er duizend banen dreigen te verdwijnen. De bond wijst erop dat het kabinet heeft toegezegd dat de afgesproken honderd miljoen euro die bezuinigd wordt niet ten koste zou gaan van personeel. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp noemde dat donderdag onacceptabel. "Het lijkt ons niet meer dan normaal dat het kabinet zich houdt aan gemaakte afspraken en toezeggingen", stelde de bond in een verklaring. Het zou ook gaan om rechercheurs en agenten op straat.

De twee grootste oppositiepartijen in de Tweede Kamer uiten beiden hun zorgen over de bureaucratie waarmee de korpsen zouden zijn overspoeld. Daardoor zou er meer blauw achter een bureau zitten dan op straat lopen. VVD-Kamerlid Laetitia Griffith wil Ter Horst vrijdag nog aan de tand voelen over de noodklok die de ACP heeft geluid.