'Beatrix moet familienaam zuiveren'

Twee Duitse verwanten willen dat koningin Beatrix hun familienaam zuivert. De 89-jarige prinses Woizlawa Feodora Reuss, die bruidsmeisje was op het huwelijk van Juliana en Bernhard in 1937, en haar 57-jarige zoon prins Heinrich XIII zeggen tegenover Elsevier dat hun vader respectievelijk grootvader ten onrechte als nazi in de ban is gedaan door de koninklijke familie.

Adolf Friedrich van Mecklenburg is een broer van Beatrix' grootvader prins Hendrik. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Oranjes in de ban gedaan omdat hij een fanatieke nazi zou zijn geweest en hij bevriend zou zijn met Hitlers rechterhand Hermann Göring.

Tegenover Elsevier bestrijden Friedrichs nazaten dat hij actief was binnen de NSDAP, de partij van Hitler. Volgens hen was Friedrich geen lid van de partij en was hij niet bevriend met Göring, al gingen ze wel eens samen jagen. Friedrichs kleinzoon wil dat Beatrix haar verre familie rehabiliteert, zegt hij tegenover Elsevier. "Ik ben bang dat mijn lieve nicht verkeerd is geadviseerd."

Eerder deze maand bezocht Beatrix haar achterneef Wittekind van Waldeck-Pyrmont. Zijn vader Jozias was een fanatieke en hooggeplaatste nazi. Prins Heinrich XIII hierover: "Ik snap niet dat Beatrix wel contact heeft met de Waldecks en niet met ons."