Wakker Dier klaagt over campagne voor kalfsvlees

Wakker Dier dient donderdag een klacht in bij de Europese Commissie over de subsidie voor een campagne voor Nederlands kalfsvlees. Wakker Dier is boos, omdat kalveren opzettelijk bloedarmoede zou worden toegebracht om hun vlees blank te maken.

Woensdag werd bekend dat de Europese Commissie bijna 2,8 miljoen euro uit wil trekken om een Nederlandse campagne over kalfsvlees te ondersteunen. Wakker Dier is naar eigen zeggen met stomheid geslagen: "Straks krijgt iedereen van belastinggeld betaalde spotjes te horen waarin kalfsvlees het meest veelzijdige stukje vlees is. Dit is een subsidie op bloedarmoede."

Driekwart van de 1,3 miljoen kalveren die jaarlijks in Nederland worden vetgemest, krijgt volgens Wakker Dier ijzerarme kunstmelk, waardoor hun vlees blanker wordt. De hemoglobinewaarde, bepalend voor de rode kleur van het bloed, is van een normaal kalf 7,5, die van een kalf in de bio-industrie zou 4,5 zijn. Daarnaast is Wakker Dier ook ontevreden over de krappe huisvesting van de kalveren en de transporten van jonge dieren vanuit heel Europa naar Nederland.

Wakker Dier protesteert ook tegen de promotie van kippenvlees. Daarvoor ontvangt Nederland 2,9 miljoen euro subsidie. Als reactie op de bekende slogan 'Kip. Het meest veelzijdige stukje vlees' lanceerde de stichting de radiocampagne 'Het meest mishandelde stukje vlees'. Het Productschap Pluimvee en Eieren verzocht Wakker Dier te stoppen met de campagne, maar de stichting is dat allerminst van plan.