Politie stuurt inbrekers waarschuwingsbrief

Inbrekers in Limburg moeten op hun tellen passen. De politie stuurt inbrekers en helers deze week een brief waarin staat dat het korps een anti-inbraakcampagne is gestart. Het gaat om geregistreerde inbrekers en mensen die van inbraak of heling worden verdacht. De campagne moet ook burgers alerter maken voor inbraakgevaar.

In de brief worden de inbrekers ook geattendeerd op SelectaDNA. Dat is een onzichtbare vloeistof waarmee spullen kunnen worden gemarkeerd. In de vloeistof zitten minuscule bolletjes en synthetisch DNA, waarin een nummer vermeld staat dat naar de eigenaar leidt. De inbreker loopt dan tegen de uv-lamp als hij met de gestolen goederen gepakt wordt, grapt de politie.

In Noord-Limburg startte begin mei een proef met het chemische DNA-materiaal. In de Venrayse wijk 't Brukske werd SelectaDNA gratis aan bewoners aangeboden. Tot het eind van het jaar kunnen inwoners van Venray en omgeving het product, dat 120 euro kost, met 25 procent korting kopen. In de Rotterdamse deelgemeente Charlois is eenzelfde proef gestart. Voor zover bekend heeft de proef nog niet tot aanhoudingen geleid.

De politie gaat slachtoffers van inbraken inzetten om buurtbewoners bewust te maken van de schade die een inbraak met zich meebrengt. Volgens een politiewoordvoerder gaat het vooral om emotionele schade. Ook worden de komende maanden flyers uitgedeeld aan de inwoners van Venray waarin tips staan om hun huis goed te beveiligen.