Veel VS-gangers stranden op Schiphol

Veel Nederlandse vakantiegangers die naar de Verenigde Staten willen vliegen, komen niet verder dan Schiphol. Oorzaak is dat een meereizend kind dat bijgeschreven is in het paspoort van een ouder, niet naar de VS mag vertrekken.

Het is volgens Rob Stenacker van de marechaussee op Schiphol deze zomer een veelvoorkomend probleem. "We hebben in deze zomerperiode zeker vijftig tot zestig van dit soort gevallen per week", weet de woordvoerder. "Een kind moet namelijk als het geen visum heeft, over een eigen paspoort beschikken. Dat weten veel mensen niet", legt hij uit.

De marechaussee probeert volgens Stenacker in deze gevallen nooddocumenten te verstrekken, maar dat lukt lang niet in alle gevallen. Voor menig gezin strandt de vakantie naar de VS deze zomer daarom al, voordat die daadwerkelijk is begonnen.

Om als vertrekkend passagier in aanmerking te komen voor een nooddocument, moet een reiziger de noodzaak van de reis en de nationaliteit en identiteit van zichzelf aantonen. Ook moet bij vermissing of diefstal van een identificatiedocument een aangifte aan de marechaussee worden overlegd.

"Als een reiziger zijn paspoort vergeet, is dit nooit een reden om een nooddocument af te geven", benadrukt Stenacker. "Je komt alleen voor nooddocumenten in aanmerking als je die buiten je eigen schuld nodig hebt. Dus een verlopen paspoort is ook geen geldige reden."

Morgen wordt de drukste dag op Schiphol ooit. De luchthaven zal dan 175.000 passagiers verwerken, de piek van deze zomerperiode.