Nieuwe zwarte lijst voor luchtvaart

De Europese Commissie presenteert vandaag een bijgewerkte zwarte lijst van onveilige luchtvaartmaatschappijen. Bedrijven op deze lijst mogen in geen enkel EU-land landen.

De zwarte lijst, die inmiddels tien kantjes lang is, bevat alle maatschappijen uit Indonesië, Equatoriaal Guinea, Kirgizië, Liberia, Sierra Leone, Swaziland en Congo. Daarnaast staan er ook negen individuele luchtvaartmaatschappijen op.

Veel aandacht is er vandaag opnieuw voor Garuda, de nationale maatschappij van Indonesië. De Indonesische overheid is zeer gepikeerd dat Europa haar toestellen weert. Zelfs een gepland staatsbezoek van de Indonesische president aan Nederland staat daarom niet vast. De president wil alleen met een toestel van Garuda naar Nederland komen.

Bij de vorige aanpassing van de lijst, in april, was de Europese Commissie nog voorzichtig. Garuda had toen wel vooruitgang geboekt, maar nog onvoldoende.

De Europese zwarte lijst wordt minstens elke drie maanden bijgewerkt. Brussel gebruikt hiervoor informatie van de nationale controleurs van vliegtuigen.

De lijst is enkele jaren geleden in de plaats gekomen van de nationale vliegverboden. Reden was dat een maatschappij met een vliegverbod soms doodleuk ging landen op een vliegveld net over de grens in een ander land.

De lijst is hier te bekijken