Fiscus schiet voorstel halal-hypotheek af

Het blijft voorlopig onmogelijk in Nederland een islamitisch verantwoorde hypotheek af te sluiten. De Belastingdienst heeft een constructie met een alternatief voor de renteaftrek van Bilaa-Riba Islamic Finance Leiden afgekeurd. De hypotheekverstrekker laat woensdag weten de handdoek in de ring te gooien.

Het alternatief houdt in dat klanten geen renteaftrek maar winstopslag betalen. Moslims mogen geen rente betalen omdat dat volgens de islam een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering is. Volgens Bilaa-Riba is het alternatief wel aftrekbaar, maar de Belastingdienst heeft daar 'helaas opnieuw negatief op gereageerd'. Hierdoor wordt de zogenoemde halal-hypotheek te duur, stelt de hypotheekverstrekker.

Op korte termijn is er geen zicht op een positieve beoordeling, waardoor het bedrijf alle marktactiviteiten stopt. Volgens de Rabobank zijn er in Nederland zo'n tweehonderdduizend geïnteresseerden voor een hypotheek die 'islamproof' is. Bij Bilaa-Riba hadden zich enkele duizenden van hen gemeld.

Het is niet de eerste keer dat Bilaa-Riba de Belastingdienst een constructie voorlegt om een hypotheek mogelijk te maken waarover moslims geen rente hoeven te betalen. Vorig jaar keurde de fiscus ook een voorstel af. Het ministerie van Financiën wilde woensdag niet inhoudelijk reageren.

De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten schreven in een dit voorjaar verschenen studie dat de renteaftrek en de overdrachtsbelasting de grootste obstakels zijn voor islamitische hypotheken. De financiële toezichthouders lieten weten dat deze markt in Engeland wel bloeit, omdat de wet daarvoor is gewijzigd. De Britse overheid wil Londen ontwikkelen tot het financieel centrum voor islamitisch bankieren in Europa.