Kant hekelt Klink om prijzenbesluit ziekenhuizen

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) negeert de wens van de Tweede Kamer met zijn besluit om de prijzen vrij te geven voor een groter deel van de ziekenhuiszorg. Dat stelt fractievoorzitter van de SP Agnes Kant dinsdag. Zij eist dat de bewindsman zijn besluit terugdraait.

Klink maakte maandag bekend dat voor 34 procent van de ziekenhuiszorg vanaf volgend jaar vrije prijzen gaan gelden. Nu mogen ziekenhuizen over twintig procent van de behandelingen met de zorgverzekeraars onderhandelen over de prijs.

De nieuwe fractievoorzitter vindt echter dat de bewindsman zijn besluit nog niet had mogen nemen. "Minister Klink kan niet zo maar voorbij gaan aan de Tweede Kamer. Deze heeft net voor het reces een voorstel van de SP aangenomen om de verdere invoering van de marktwerking in de ziekenhuiszorg voorlopig te staken en zich eerst te bezinnen op de effecten van de marktwerking."

Kant, verklaard tegenstander van marktwerking in de zorg, eist een 'pas op de plaats' en wil eerst het debat voeren over de effecten van de vrije prijsvorming naar aanleiding van het laatste rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Klink heeft zijn plan om de vrije prijsvorming uit te breiden al eerder aangekondigd. Met de definitieve beslissing wilde hij wachten op de resultaten van de jaarlijkse Monitor ziekenhuiszorg van de NZa, schrijft hij in zijn brief. Hieruit blijkt dat de uitbreiding van de vrije prijzen in de ziekenhuiszorg niet zal leiden tot negatieve gevolgen voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid, aldus de bewindsman.