Zes jaar cel en tbs voor doodslag in Tiel

Een 25-jarige man uit Tiel is dinsdag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag en diefstal met geweld. De Tielenaar ging een man met een mes te lijf toen deze hem betrapte bij een inbraak. Het slachtoffer overleed niet als gevolg van de messteken, maar stierf ter plekke aan hartfalen. De rechtbank in Arnhem acht het echter bijna onmogelijk dat het slachtoffer ook zonder de messteken aan hartfalen zou zijn overleden.

Op 3 augustus vorig jaar brak de verdachte in bij een woning in Tiel. Het 48-jarige slachtoffer betrapte hem toen hij met de gestolen spullen naar buiten kwam. Er ontstond een handgemeen tussen de twee mannen, waarbij de verdachte meerdere malen met een mes in de duim, arm en het hoofd van het slachtoffer stak. Tijdens het steken greep het slachtoffer naar zijn hart en zakte ineen. De verdachte ging er alsnog vandoor met zijn buitgemaakte spullen.

Uit onderzoek bleek dat het slachtoffer was gestorven aan hartfalen. De rechtbank heeft de 25-jarige man toch voor doodslag veroordeeld, omdat onwaarschijnlijk werd geacht dat het hartfalen ook was opgetreden zonder zijn toedoen. Bovendien acht de rechtbank tbs met dwangverpleging noodzakelijk omdat de verdachte lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een gevaar vormt voor de samenleving. Tegen de man was zeven jaar met tbs geëist.