Wereld blij met aanhouding Karadzic

Leiders over de hele wereld hebben vandaag verheugd gereageerd op de aanhouding van de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, en de buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, zeiden dat de arrestatie de banden tussen Brussel en Belgrado verbetert. De arrestatie kan de weg plaveien voor toetreding van Servië tot de EU.

Ook de Verenigde Naties zijn tevreden met de aanhouding van Karadzic. In een verklaring noemde de secretaris-generaal, de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon de arrestatie ''een historisch moment voor de slachtoffers''.

De slachtoffers zelf zijn opgelucht. De moeders van Srebrenica zeiden dat er ''eindelijk gerechtigheid'' was. ''De gebeurtenissen van maandagavond hebben aangetoond dat een oorlogsmisdadiger zich niet voor altijd kan blijven verstoppen'', aldus een moeder.

De regering van Nederland is ''buitengewoon verheugd'', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. ''De arrestatie betekent dat Karadzic zich voor rechters zal moeten verantwoorden, wat van onschatbaar belang is voor de slachtoffers en nabestaanden, voor het internationale recht en voor het in het reine komen van Servië en de regio met het verleden.''

Ook de Britten, Fransen en Amerikanen reageerden verheugd. De Amerikaanse voormalige topdiplomaat Richard Holbrooke noemde Karadzic in een reactie ''de Osama bin Laden van Europa'' en ''erger dan Milosevic'', de voormalige president van Joegoslavië.

Bij de achterban van Karadzic is het nieuws logischerwijs minder goed gevallen. De familie van Karadzic zei ''vol schok en ongeloof'' te zijn over de aanhouding. Ook de grootste oppositiepartij van Servië, de ultranationalistische SRS, reageerde woedend.

Het Joegoslavië-Tribunaal, dat in 2010 moet sluiten en geen nieuwe aanklachten wegens oorlogsmisdaden meer uitvaardigt, heeft nog twee namen staan op de lijst van voortvluchtige verdachten. Het zijn de etnische Serven generaal Ratko Mladic (65) en Goran Hadzic (48). Legerleider Mladic gaf persoonlijk leiding aan de Srebrenica-operatie. Hadzic is de oud-president van de Kroatische Serven.