Invoer nepwapens groeit explosief

Het aantal nepwapens dat op Schiphol door de marechaussee in beslag wordt genomen, is dit jaar enorm toegenomen. De nepwapens zijn vaak niet van echt te onderscheiden en invoer is strafbaar. Wie wordt betrapt krijgt een boete van minimaal 150 euro en een aantekening op het strafblad. In het eerste halfjaar zijn al bijna 900 nepwapens in beslag genomen.

In een aantal landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Amerika zijn nepwapens overal te koop. Het loopt uiteen van revolvers en shotguns tot handgranaten en landmijnen. Vorig jaar onderschepte de Koninklijke Marechaussee (KMar) 931 nepwapens. Dat aantal is in de eerste zes maanden van dit jaar dus al bijna bereikt. Rob Stenacker van de KMar zegt geen verklaring te hebben voor de plotselinge stijging. "Wel verwachten we de komende weken tijdens de extra drukke vakantieperiode opnieuw veel boetes te moeten geven voor het in bezit hebben van een imitatiewapen."

Ook waterpistolen en felgekleurde neppistolen kunnen niet zonder problemen worden meegenomen; veel reizigers nemen nepwapens mee als speelgoed voor de kinderen en zijn zich van geen kwaad bewust volgens Stenacker. "Dat is dubbel sneu. We pakken dan niet alleen het speelgoed af, maar geven ook nog eens een boete. Wees daarom slim, koop het niet."