Elfstedentochtwinnaar Piet Keijzer overleden

Vandaag is Piet Keijzer in zijn woonplaats Leersum overleden. Hij was in 1940, samen met vier anderen, winnaar van de Zesde Elfstedentocht. De schaatser raakte thuis, vermoedelijk door een hartstilstand, onwel en overleed niet lang daarna.

In 1940 schaatste Keijzer het grootste deel van de 'Tocht der Tochten' samen met Auke Adema, Cor Jongert, Sjouke Westra en Dirk van der Duim. Bij Dokkum besloten de mannen om samen over de finish te gaan, het zogeheten 'Pact van Dokkum'. Toen de finish in zich kwam begon Adema alsnog te sprinten om als eerste over de streep te komen. Keijzer zette de achtervolging in en wist alsnog als eerste te finishen.

Het bestuur van de 'Vereniging De Friesche Elf Steden' besloot na de finish om het Pact van Dokkum alsnog geldig te verklaren. Alle vijf schaatsers werden tot winnaar van de tocht uitgeroepen. In 1956 kwam er weer een groep schaatsers gezamenlijk over de streep. Toen besloot het bestuur voor dat jaar geen winnaar uit te roepen, om een einde te maken aan de gezamenlijke binnenkomsten.

Naast het winnen van de Elfstedentocht wist Keijzer in 1946 de Nederlandse Allround Titel te veroveren. Met zijn dood zijn alle deelnemers aan het Pact van Dokkum gestorven. Piet Keijzer is 89 jaar oud geworden.