Belgische koning roept op tot eenheid

Koning Albert II heeft vandaag opgeroepen tot eenheid en tolerantie. Dat deed hij in een speech aan de vooravond van de Belgische nationale feestdag. De oproep komt op een moment waarop België opnieuw verdeeld word door een politieke crisis tussen de Vlaamse en Waalse politici.

Albert verwees in zijn speech naar zijn broer, de overleden koning Boudewijn. ''Hij was overtuigd dat het multiculturele karakter van ons land, een troef en een rijkdom is'', aldus de 70-jarige vorst. Hoewel hij erkende dat het land met ernstige politieke problemen kampt, wees hij vooral op de kansen die er nog liggen. ''Ik sta erop eraan te herinneren dat moeilijkheden en crisissen aanleiding kunnen geven tot heropleven en tot bedaren''.

De toespraak op 20 juli is traditioneel. Morgen is het 177 jaar geleden dat Leopold I, de eerste koning van België, de eed aflegde op de Belgische grondwet. Het land scheurde zich een jaar daarvoor af van Nederland. Overigens zal premier Yves Leterme morgen waarschijnlijk nog even terug denken aan zijn blunder van een jaar eerder. Hij kon aan een Franse tv-ploeg niet vertellen wat er precies gevierd werd op de nationale feestdag. Daarnaast zette hij het Franse volkslied in, toen hem gevraagd werd het Belgische ten gehore te brengen.

Hoewel de functie van Koning in België, net als in Nederland, voornamelijk ceremonieel is, heeft Albert zich al meerdere malen actief bezig gehouden met de politieke crisis in het land. Eerder deze week weigerde hij nog het ontslag van premier Leterme te aanvaarden.

Albert II
Albert Felix Humbert Theodoor Chistiaan Eugène Marie
Koning der Belgen