Zwembadpomp zoog Nederlands meisje bijna dood

In maart berichtte FOK! over een Amerikaans meisje Abigail Taylor wier organen er gedeeltelijk  waren uitgezogen door een sterke zwembadpomp.  Naar nu bekend is geworden is een Nederlandse peuter een maand later hetzelfde overkomen.

De 4-jarige Lieke Krebber uit Megchelen viel in april ten prooi aan een zwembadpomp in een pierebadje bij een hotel in Turkije. De familie Krebber-Bramel was op vakantie in Colakli, vlak bij de populaire Turkse badplaats Side. Het ging mis omdat  het rooster van het afvoerputje eraf lag. Daardoor kon de pomp het meisje meesleuren in het afvoerputje. "Ze werd compleet vacuümgezogen en zat muurvast'', aldus haar moeder die morgenvanavond in het tv-programma 'Groeten van Max' van omroep Max haar relaas doet.

De ouders van Lieke hadden haar alleen bij het ongeveer 50 centimeter diepe badje van hotel Stone Palace achtergelaten omdat ze dachten dat er niks mis kon gaan. Lieke had namelijk al geruime tijd zwemles in een bad van 1 meter 20. Het bleek een gruwelijke inschattingsfout. Dankzij een Nederlands echtpaar leeft Lieke nu nog. Die hebben haar hoofd boven water gehouden, het vacuüm weten op te heffen en haar uit de put getrokken. 

Hevig bloedend werd de 4-jarige Achterhoekse naar een ziekenhuis vervoerd. Haar endeldarm was donkerblauw en afgekneld, en moest heel snel weer worden teruggeplaatst.

Toch moet Lieke nu verder door het leven met twee stoma's, omdat haar darmen te ver uit haar lichaampje waren getrokken.  Bovendien bleek bij terugkeer in Nederland dat het meisje ook nog eens een levensbedreigende bacterie onder de leden te hebben (clostridium), die met veel medicijnen moest worden bestreden. Of Liekes nieren ooit weer normaal zullen functioneren, is nog maar de vraag.  Wel kwam ze er beter vanaf dat de al eerder genoemde Amerikaanse. Dat 6-jarige meisje overleefde de 'aanval' van de zwembadpomp niet.