Irak steunt plan Obama toch niet

De Iraakse premier Nuri al-Maliki steunt het plan van de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama, om de Amerikaanse gevechtstroepen binnen zestien maanden uit Irak terug te trekken als hij is gekozen. Dat zegt Maliki in het Duitse weekblad Der Spiegel.

''Dat, denken we, zou de juiste tijdsspanne zijn voor een terugtrekking'', aldus Maliki.

De uitspraak van de premier komt een dag nadat het Witte Huis bekendmaakte, dat de Amerikaanse president George Bush en Maliki het eens waren geworden over ''een algemene tijdshorizon'' voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak.

Beide landen onderhandelen over een veiligheidspact waardoor het voor een aantal troepen mogelijk moet worden om in Irak te blijven. De 'algemene tijdshorizon' voor de terugtrekking van de meeste van de 140.000 Amerikanen moet hierin worden opgenomen. Een datum of tijdschema wordt niet genoemd.

Update: 10.54 uur
Maliki heeft vanochtend ontkend dat hij het plan van Obama steunt om de Amerikaanse gevechtstroepen binnen zestien maanden uit Irak terug te trekken. Een woordvoerder van Maliki  zei dat de opmerkingen door Der Spiegel verkeerd vertaald waren.

De zegsman stelt dat geen enkele opmerking van Maliki of andere Iraakse functionarissen gezien moet worden als steun voor een van beide Amerikaanse presidentskandidaten. Obama komt een van de komende dagen naar Bagdad. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in november.