'Polen zijn de witte Marokkanen'

''Poolse arbeidsmigranten zijn in Nederland de witte Marokkanen.'' Dat is geen uitspraak van een kort door de bocht FOK!-user, maar van de Pool Paul Nowaczek. Hij wil samen met andere Nederlandse Polen zijn 'slecht integrerende landgenoten' helpen beter in Nederland voor de dag te komen. En dat is hard nodig, daar Polen namelijk schrikwekkende ideeën hebben over homo’s, euthanasie en drugs, zo stelt de Poolse psychiater Iwona Smoktunowicz.

Om de Polen te helpen met de integratie komt medio september in Amsterdam een speciaal Nederlands-Pools huis. Het wordt gevestigd in het alcoholvrije gebouw van de Arbo Unie aan de Blokkerweg. Daar worden ze onder andere geholpen met een speciaal ontwikkelde inburgeringscursus en krijgen ze begeleiding bij eventuele alcoholproblemen. Psychiaters, maatschappelijk werkers, maar ook vroedvrouwen, wetenschappers, een dansleraar en visagisten gaan proberen de Polen van hun slechte naam af te helpen.

Psychiater Smoktunowicz is de oprichter en voorzitter van het Nederlands-Pools huis. ''We moeten de mensen iets bieden om niet terug te vallen op alcohol.'' Er moeten nog wel sponsoren komen en de subsidieaanvraag voor het huis moet nog worden toegewezen.