Obama begint 'wereldtournee' in Afghanistan

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama is zaterdag aangekomen in Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld. Het is de eerste stop van Obama's 'wereldtour' die hem ook nog voert langs Irak, het Midden-Oosten, Londen, Parijs en Berlijn.

De trip naar Kabul was om veiligheidsredenen strikt geheim gehouden. Het is Obama's eerste bezoek aan Afghanistan. Hij spreekt in het gewelddadige Centraal-Aziatische land met Amerikaanse legergeneraals en president Hamid Karzai.

De reis langs een reeks hoofdsteden en staatshoofden is officieel bedoeld om Obama's ervaring op het gebied van buitenlandse politiek te versterken. De democratische verkiezingscampagne buit de reis echter ook uit voor binnenlandse doeleinden: alle toppresentatoren van Amerikaanse nieuwsprogramma's reizen mee in het gevolg van de Democraat.

Obama's tegenstander, de Republikein John McCain, moet knarsetandend toezien dat de Democraat de komende dagen wereldwijd de show steelt. De Republikeinen proberen Obama weg te zetten als een kandidaat die veel te weinig buitenlandse ervaring heeft.

De trip van McCain naar Europa en het Midden-Oosten in maart trok evenwel veel minder media-aandacht. Het Republikeinse parlementslid Eric Cantor noemde Obama 's trip "niets minder dan een politieke stunt".