Ex-nazi (89) aangeklaagd voor moorden WOII

De voormalige Duitse nazi-officier Josef Eduard Scheungraber is vrijdag aangeklaagd wegens de moord op veertien burgers in Italië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het proces van Scheungraber (89) begint op 15 september, maakte de rechtbank in München vrijdag bekend.

De aanklagers stellen dat Scheungraber, die in Italië commandant was van een bataljon infanteristen, opdracht heeft gegeven tot het doden van burgers uit het Toscaanse Falzano di Cortona, nabij de stad Arezzo, in juni 1944. Het ging hierbij om een wraakactie omdat er twee Duitse militairen waren gedood bij een aanslag.

Een militair tribunaal in de Italiaanse stad La Spezia heeft Scheungraber en een andere Duitse ex-militair in september 2006 bij verstek tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in de moordpartij. Ook moesten de Duitsers van het tribunaal een schadevergoeding betalen aan de plaats Cortona en de nabestaanden van de omgebrachte burgers.

Scheungraber, die ontkent iets van de moorden af te weten, is woonachtig in Beieren. De Duitse autoriteiten hebben gezegd eerst zelf naar de zaak te willen kijken alvorens Scheungraber een straf op te leggen.