Donner wil onderzoek naar doorwerken tot 70 jaar

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is onvoldoende om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Daarom moet worden onderzocht of jonge werknemers kunnen doorwerken tot hun zeventigste. Dat zegt minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vandaag in een interview met De Telegraaf.

De commissie-Bakker die het kabinet adviseerde over maatregelen om het aantal werkenden met honderdduizenden te verhogen om de vergrijzing het hoofd te bieden, had eerder voorgesteld de AOW-leeftijd vanaf 2016 met een maand per jaar verhogen, tot 67 jaar in 2040. Het kabinet houdt evenwel vast aan doorwerken tot het 65e jaar.

"Als de levensverwachting in de tussentijd tien jaar langer wordt, moet die pensioengerechtigde leeftijd tegen die tijd onmiddellijk weer ter discussie gesteld worden.", zegt Donner "We zouden kunnen zeggen dat we voor mensen tussen 55 en 65 jaar niets veranderen, voor mensen tussen 45 en 55 een maand per jaar bijplussen en voor mensen tussen de 35 en 45 jaar twee maanden per jaar." Die laatste groep zou dan in 2040 op een pensioenleeftijd van 70 jaar komen.