Minderjarige kinderen veroordeeld

De kinderrechter heeft vandaag zes kinderen tussen de 12 en 15 jaar oud jeugddetentie en werkstraffen opgelegd. De daders mishandelden stelselmatig een broer en zus van respectievelijk 8 en 11 jaar oud uit Rijswijk. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekend.

Daarnaast kregen de minderjarige kinderen voorwaardelijke straffen met een proeftijd van twee jaar opgelegd. De slachtoffers werden vanaf de zomer van vorig jaar geterroriseerd door hun belagers. De kinderen vertelden samen met hun moeder begin dit jaar hoe zij door een groep van in totaal tien kinderen in elkaar werden geslagen, terwijl daar met een mobiele telefoon opnamen van werden gemaakt.

De politie kwam de jonge daders op het spoor door rechercheonderzoek, verklaringen en bewijs op mobiele telefoons en computers. Het OM vond de zaak zo ernstig, dat het besloot om de verdachten voor te geleiden bij de rechter-commissaris. Dit komt zelden voor bij zulke jonge kinderen.

Ook de rechter-commissaris nam de zaak hoog op en besloot de kinderen in bewaring te stellen. De zes kinderen hebben tussen de 11 en 41 dagen in voorarrest gezeten. Vier daders die een kleinere rol hadden bij de mishandelingen, werden eerder al door de kinderrechter gestraft. Het OM liet weten tevreden te zijn over de opgelegde straffen.