Duizenden importbruiden verwacht

De uitspraak van de Amsterdamse rechter deze week dat migranten die met hun gezin in Nederland willen worden herenigd, niet eerst in hun eigen land een examen Nederlands hoeven te halen, zal leiden tot een instroom van importbruidjes de komende weken. Hoogleraar Vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout zegt in het Nederlands Dagblad een toestroom van nieuwe aanvragen te verwachten: ''Mogelijk zelfs duizenden. Iedereen die gezakt is of nog twijfelde over het doen van zo'n examen zal nu zijn slag slaan.'' Ook Vluchtelingenwerk Nederland voorziet extra aanvragen.

Het inburgeringsexamen in eigen land was juist ingevoerd om een extra drempel op te werpen voor de import van buitenlandse bruiden en bruidegommen. De rechter haalde daar echter een dikke streep door. Die oordeelde dat het examen voor vreemdelingen die zich bij hun partner of gezin in Nederland willen voegen, weliswaar in de Wet Inburgering Buitenland staat, maar niet in het Vreemdelingenbesluit.

Ondanks dat politiek Nederland momenteel op reces is, wist het Nederlands Dagblad toch twee partijen te vinden die  hun grote zorgen uiten over de uitspraak van de rechter en de gevolgen. Zowel PvdA als PVV spreken van een grote blunder in de wetgeving die zo snel mogelijk moet worden aangepast. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem pleit voor een tijdelijke noodoplossing tot de wet gerepareerd is. ''Wij staan nog steeds achter de verplichte inburgering in het buitenland voordat iemand hierheen komt.''

Hoewel het aantal gevallen van gezinshereniging de laatste jaren sterk gedaald is, maken Marokkanen samen met Turken nog steeds veel gebruik van de regeling.

Met dank aan Tarak en midyan1967 voor de submit.