Nederlands klimaat verandert sneller

Nederland heeft meer last van de huidige klimaatveranderingen dan andere plekken op aarde. Dit meldt het RTL Nieuws woensdagavond op basis van twee nog niet gepubliceerde onderzoeken die RTL in haar bezit heeft.

Uit deze studies blijkt dat Nederland twee keer zo snel opwarmt dan gemiddeld wereldwijd. Deze snelle temperatuursstijging vergroot de kans op extreme weersomstandigheden aanzienlijk.

Vooral de Nederlandse boeren zullen last krijgen van het veranderende weerbeeld. Akkers zijn vaker kurkdroog of juist kletsnat. Ook de graanoogsten lopen gevaar. Door een gebrek aan neerslag blijven de graankorrels te klein.

Ook het aantal warmterecords steeg de afgelopen jaren aanzienlijk. De herfst en winter van 2006 en de lente van 2007 waren de warmste seizoenen sinds Nederland ruim 300 jaar geleden begon met meten.

Echt in de problemen komen we nog niet door het veranderende klimaat. Wel kampen we met steeds mildere winters, valt het voorjaar steeds vroeger en valt er meer en steeds extremere neerslag.