Tour: Ongevaarlijke kopgroep mag strijden om dagzege

Kurt Asle Arvesen heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. Koos Moerenhout kwam als vierde over de streep. In het algemeen klassement blijft Cadel Evans aan de leiding.

De etappe van vandaag voerde van Lannemezan naar Foix, over 167,5 kilometer. Onderweg was er één beklimming van de eerste categorie, de Col de Portel.

Een groep van twaalf renners ontsnapte en kreeg alle ruimte van het peloton. Kurt-Asle Arvesen, Alessandro Ballan, Alexandr Botsjarov, Dimitri Fofonov, Martin Elmiger, Fabian Wegmann, Marco Velo, Benoît Vaugrenard, Amaël Moinard, Filippo Pozzato, Pierrick Fedrigo en Koos Moerenhout waren de mannen die om de dagzege mochten gaan strijden.

Op de Col de Portel demarreerde Amaël Moinard, en hij pakte zo'n twee minuten voorsprong. Lang leek het erop dat hij solo over de meet zou komen, maar toen de achtervolgers aanzetten, was het gedaan. De voorsprong van de Fransman liep snel terug en op enkele kilometers van de streep werd Moinard bijgehaald.

Arvesen probeerde alleen weg te komen, maar kreeg Ballan en Elmiger mee. Ook Moerenhout kon aansluiten, maar toen de Noor de eindsprint inzette, kon de Raborenner niet volgen. Arvesen won de sprint nipt van Elmiger, Ballan werd derde.

Het peloton kwam ongeveer een kwartier later binnen. Gedurende de dag had Oscar Pereiro Sio nog gepoogd te ontsnappen, maar CSC ging daarop tempo maken en Pereiro werd teruggepakt. Alle renners waren binnen de tijdslimiet binnen.

Twee renners stapte vandaag af, Paolo Longo Borghini en Felix Cárdenas. Borghini viel na 50 kilometer en brak hiebij zijn sleutelbeen, Cárdenas moest opgeven met een beenblessure. Beide renners kwamen uit voor Barloworld. Moisés Dueñas van dezelfde ploeg stapte vanmorgen niet meer op, hij is wegens doping uit de koers gehaald.

Voor alle uitslagen kijk je op de FOK!sport Tour de France-site!