'Executie Mexicanen VS niet rechtsgeldig'

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft Mexico woensdag in het gelijk gesteld in een zaak die het land had aangespannen tegen de Verenigde Staten. Mexico wil dat de VS de executie van ter dood veroordeelde Mexicaanse onderdanen uitstelt.

Mexico deed vorige maand tijdens een spoedzitting een beroep op een uitspraak van hetzelfde gerechtshof uit 2004. Het hof bepaalde toen dat de doodvonnissen van 51 Mexicanen die in de VS vastzitten opnieuw bestudeerd moesten worden. Die uitspraak was gebaseerd op het feit dat de Mexicaanse gevangenen het recht was ontzegd hulp te krijgen van hun consulaat. Volgens het Weens Verdrag inzake Consulaire Betrekkingen, dat ook is ondertekend door de VS, hadden de gevangenen wel recht op die hulp.

Met de uitspraak van woensdag gelast het Internationaal Gerechtshof de Amerikaanse regering alles in het werk te stellen om met name de executies van vijf Mexicanen die in Texas vastzitten te voorkomen. De eerste executie in die staat is gepland op 5 augustus. Jose Medellin kreeg in Texas de doodstraf voor de groepsverkrachting van en de moord op twee tienermeisjes in 1993.

De Mexicaanse landsadvocaat Manuel Gomez-Robledo betoogde vorige maand dat die zaak niet opnieuw was bekeken en dat de Verenigde Staten zich daarmee onttrokken aan hun internationale verplichtingen.

John B. Bellinger, de juridisch adviseur van de Amerikaanse regering, zei dat de federale overheid zich geweldige moeite had getroost om de beslissing van het Internationaal Gerechtshof uit te voeren, maar dat de gouverneur van Texas, Rick Perry, weigerde de executie op te schorten. President George Bush heeft alle staten en Mexico in het bijzonder opgeroepen de zaken waarin Mexicanen ter dood zijn veroordeeld nog eens goed te bestuderen.

Maar Texas is van mening dat de president geen zeggenschap heeft over de rechtspraak in afzonderlijke staten en weigert de uitvoering van het vonnis uit te stellen.