EU-commissaris wil accijns op sigaretten verhogen

De accijns op sigaretten moet omhoog, vindt de Hongaarse EU-commissaris voor belastingen Laszlo Kovacs. Woensdag zei Kovacs dat in 2014 in alle EU-landen minstens 63 procent van de prijs van sigaretten uit accijns moet bestaan. Momenteel bestaat in Nederland de prijs van een pakje sigaretten voor 57 procent uit accijns.

De EU-commissaris wil met de maatregel meer mensen overhalen om te stoppen met roken. Ook wil hij dat de prijsverschillen in tabak tussen EU-landen kleiner worden. Een pakje sigaretten is op dit moment in Engeland zeven keer zo duur als in Letland. Dit leidt volgens Kovacs tot omvangrijke tabakssmokkel. De EU schat dat dertien procent van de sigaretten die binnen Europa verkocht worden uit een ander Europees land afkomstig is.

Het gelijktrekken van de accijns leidt overigens niet in ieder land tot prijsverhogingen. In Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Ierland is de belasting op tabak al zo hoog dat de maatregel niet voor een prijsstijging zal zorgen.

Het voorstel van Kovacs moet nog worden voorgelegd aan de Europese Raad. Pas als alle 27 lidstaten instemmen met het plan zullen de afzonderlijke landen het accijnstarief tot nationaal beleid maken.