Topontmoeting tussen VS en Iran

De Amerikaanse onderminister William Burns ontmoet zaterdag de Iraanse nucleaire onderhandelaar Saeed Jalili in Genève. Dit hebben de gezaghebbende Amerikaanse kranten The Washington Post en The New York Times gisteren gemeld.

Het is een drastische beleidswijziging van de Amerikaanse regering. Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigden de bijeenkomst tegenover internationale persbureaus. Burns gaat mee met Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie. Die spreekt in de Zwitserse stad met Jalili over het Iraanse nucleaire programma. Burns is slechts toehoorder bij het overleg en zal de Iraanse functionaris niet apart spreken.

Het is voor het eerst dat een functionaris van de regering van president George Bush een dergelijke ontmoeting heeft met een vertegenwoordiger van het Iraanse bewind. Tot dusver weigerde Washington elk contact zolang Teheran zijn uraniumverrijking niet opschortte. Deze voorwaarde heeft het Witte Huis nu laten vallen.

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen de BBC dat het om een eenmalige ontmoeting gaat. Burns is de derde man op het departement. De functionaris benadrukte dat de Amerikaanse eis dat de Iraniërs hun uraniumverrijking tijdelijk stoppen niet is veranderd.