Door Amnesty afgewezen Chinacampagne toch succes

In het ene filmpje wordt een man het slachtoffer van waterboarding in een wedstrijdbad. In een ander filmpje wordt een vrouw, onder de blauwe plekken, vastgeketend aan halters in de kleuren van de olympische ringen. Een derde filmpje laat een geblinddoekte man zien die helemaal slap aan een schietschijf hangt, terwijl een lachende man wegloopt en intussen zijn pistool nog eens laadt.

"Ook na de Olympische Spelen moet de strijd voor mensenrechten doorgaan", luidt de tekst die aan het einde van de filmpjes te lezen valt.

De advertentiecampagne die de mensenrechtenschendingen in China veroordeelt, werd besteld door Amnesty International, maar vervolgens afgewezen omdat Amnesty de filmpjes te gewelddadig vond. Maar nu de filmpjes een prestigieuze reclameprijs hebben gewonnen krijgen ze alle aandacht op het internet.

De maker van de filmpjes is reclamebureau TBWA. Het bureau maakte eerst een serie advertenties voor Amnesty en zond die in naar de Cannes Lions Awards, een toonaangevende competitie in de reclamewereld. Daar won TBWA brons voor de conceptversie van de televisiecampagne die Amnesty nu niet uit wil zenden.

"We voelden ons niet helemaal op ons gemak bij de voorgestelde beelden, die waren misschien toch iets te gewelddadig", zegt Sylvie Haurat van de Franse afdeling van Amnesty. "Maar de boodschap, dat de strijd door moet gaan, daar staan we voor tweehonderd procent achter." Volgens Haurat zijn er nog geen plannen voor een nieuwe campagne die zich speciaal op China richt. TBWA geeft geen commentaar op het afbreken van de campagne.

Vanaf het moment dat de filmpjes op de website van het festival stonden circuleren ze op internet, vooral op blogs. Ze roepen nogal wat commentaar op van Chinese gebruikers van websites als anti-cnn.com.

Op 8 juli, precies een maand voor de opening van de Spelen, richtte Amnesty International een open brief aan China. Daarin werd opgeroepen politieke gevangenen vrij te laten, de doodstraf af te schaffen, executiecijfers te publiceren en journalisten hun gang te laten gaan.

In 2001, toen China de Olympische spelen van 2008 wilde binnenhalen, beloofde China verbetering van de mensenrechtensituatie en volledige toegang voor journalisten. Zelfs sommige Chinese dissidenten die vanwege hun activisme zijn vastgezet, waren er voorstander van dat China het gastland zou worden, in de hoop dat het Chinese volk daarvan zou profiteren. Critici zeggen echter dat de harde aanpak van de protesten in Tibet begin dit jaar wel bewijst dat China zich niet aan de beloftes houdt.