'Notaris actief in dertig criminele netwerken'

Nederland telt dertig criminele netwerken waarin een notaris een rol speelt. Daarvan zijn er vijf bekend bij justitie, vertelt directeur van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) Folkert Winkel dinsdag in het Financieele Dagblad.

De netwerken houden zich bezig met hypotheekfraude. Ze werken mee aan transacties waarbij een huis in korte tijd meerdere keren wordt verkocht. De prijs zou daardoor soms binnen een uur verdubbelen. Volgens Winkel bedroeg de schade door hypotheekfraude binnen de netwerken het afgelopen jaar minstens 24 miljoen euro.

Het BFT controleert of onder andere advocaten en notarissen zich houden aan de regels tegen witwassen. Het bureau doet dit in opdracht van het ministerie van Justitie. Het probleem is dat de toezichthouder geen informatie aan het Openbaar Ministerie kan geven, omdat wetgeving het uitwisselen van informatie verbiedt, legt Winkel uit. De minister van Justitie komt volgens de directeur eind dit jaar met voorstellen om de bevoegdheden van het BFT uit te breiden.

Vorig jaar werden 124 ongebruikelijke transacties door notarissen verzwegen, schrijft de krant. Eén kantoor zou na een gesprek met het BFT alsnog 23 transacties hebben gemeld bij justitie, maar de overige kantoren deden niets. Tegen die kantoren voert het BFT tuchtzaken, maar volgens het bureau verloopt de rechtsgang erg traag. Zo zouden er eind vorig jaar twaalf procedures hebben gelopen.

In mei werden in Rotterdam drie notarissen opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. De aanhoudingen kwamen voort uit een onderzoek van het OM naar hypotheekfraude en belastingontduiking. Het OM verwacht de verdachten eind dit jaar voor de rechtbank te brengen.