Obama: 7000 extra militairen naar Afghanistan

Barack Obama heeft maandag gezegd dat hij als president de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan met minimaal zevenduizend militairen zou uitbreiden. Het sturen van versterking naar Afghanistan is onderdeel van zijn plan om gevechtstroepen uit Irak terug te trekken en de focus te leggen bij de bestrijding van Al-Qaida.

De Democratische presidentskandidaat deed zijn plannen voor de gevechtsmissie uit de doeken in een ingezonden opiniestuk in de New York Times. Dinsdag staat tevens een toespraak gepland waarin hij zijn plannen verder toelicht. "We hebben meer troepen, meer helikopters, meer inlichtingenwerk en meer nonmilitaire assistentie nodig om de missie te volbrengen", aldus Obama, die tevens de wens om permanente bases in Irak te houden een misvatting noemde.

Ook de Republikeinse kandidaat John McCain presenteert deze week zijn plannen voor Afghanistan. Voortuitlopend op zijn toespraak op donderdag zei hij maandag dat er gedaan moet worden wat nodig is en dat het sturen van meer troepen daarbij wat hem betreft tot de mogelijkheden behoort.

Op dit moment zijn er 36 duizend Amerikanen in Afghanistan gelegerd. Amerikaanse legerleiders zeggen mogelijk nog tienduizend man extra nodig te hebben om de extremisten het hoofd te bieden en het Afghaanse leger op te leiden. Het leger zegt zoveel extra manschappen pas beschikbaar te hebben als het Amerikaanse contingent in Irak aanzienlijk in aantal wordt teruggebracht.